Ο γαλαξίας στην Αρχαία Φανοτή – Ντόλιανη

Ο γαλαξίας στην Αρχαία Φανοτή – Ντόλιανη

Αναμφισβήτητα, η Αρχαία Φανοτή – Ντόλιανη είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αξιοθαύμαστους αρχαιολογικούς χώρους στο νομό Θεσπρωτίας και βρίσκεται 16χλμ. έξω από την Ηγουμενίτσα ακριβώς μετά το πανέμορφο χωριό του Παραπόταμου.

Σε αυτόν τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο,μακρυά από τα έντονα φώτα της Ηγουμενίτσας, διακρίνονταν χαρακτηριστικά οι αστερισμοί και ο ίδιος ο γαλαξίας με γυμνό μάτι, το βράδυ της Κυριακής 28-09-2014. Η φωτογράφιση έλαβε χώρα μαζί με φίλους (Κώστας Τσέκας, Χρήστος Μασούρας) αφήνοντάς μας με τις πιο ωραίες εντυπώσεις και προκαλώντας δυνατά συναισθήματα καθόλη τη διάρκειά της.

Πανόραμα Γαλαξία στη Αρχαία Φανοτή – Ντόλιανη

 

Ορατοί ήταν οι αστέρες:

Αλτάιρ: Απέχει 16,9 έτη φωτός από την Γή και είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Αετού (Aquila). Η μάζα του είναι περίπου 1,8 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του δικού μας Ήλιου ενώ κατά απόλυτη τιμή η λαμπρότητά του 10 φορές μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά γρήγορη περιστροφή γύρω από τον άξονά του, καθώς είναι μόνο 9 ώρες  σε σχέση με τις περίπου 25 ημέρες που χρειάζεται ο δικός μας Ήλιος για να κάνει μία πλήρη περιστροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρήθηκε σε αυτόν το φαινόμενο της πεπλάτυνσης, δηλαδή η ισημερινή διάμετρος του είναι πάνω από 20% μεγαλύτερη από ότι πολική του διάμετρος.

Βέγας:  Είναι ο φωτεινότερος αστέρας της Λύρας και ο δεύτερος σε φωτεινότητα ολόκληρου του βόρειου ημισφαιρίου της ουράνιας σφαίρας με τον Αρκτούρο. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 ετών φωτός από την Γη και μαζί με το Σείριο και τον Αρκτούρο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στη γειτονιά του Ήλιου. Η διάμετρός του είναι περίπου 2,26 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου!

Ντενέμπ: Ο Ντενέμπ (Deneb) είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό του Κύκνου και ένας από τους λαμπρότερους αστέρες που είναι γνωστοί στο Σύμπαν. Η απόσταση από την Γη δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς και πιθανολογείται στα 1600- 3200 έτη φωτός. Οι εκτιμήσεις για τη λαμπρότητά του κυμαίνονται από 60 χιλιάδες φορές λαμπρότερος του Ήλιου μας (για απόσταση 1600 ετών φωτός) μέχρι 250.000 φορές (για απόσταση 3200 ετών φωτός). Με βάση τη θερμοκρασία και τη λαμπρότητα, ο Ντενέμπ πρέπει να έχει πραγματική διάμετρο 200 ως 300 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής, δηλαδή ο όγκος του είναι 8 ως 27 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του Ήλιου:

Σίγουρα ο Ντενέμπ είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνωστούς αστέρες.

About George Malamidis

George Malamidis is a freelance Photographer & Web Designer currently living in Igoumenitsa, Greece. His dream is to reveal the beauty of Greece through his photos. He specializes in architectural and interior design photography (hotels, restaurants), landscape and portrait photography.