Το Γηρομέρι ΘεσπρωτίαςΓιρομέρι) είναι ένα πανέμορφος παραδοσιακός ορεινός οικισμός του δήμου Φιλιατών, χτισμένος σε περίοπτο σημείο στην καταπράσινη πλαγιά του όρους Φαρμακοβούνι.

Βρίσκεται βορειοανατολικά των Φιλιατών σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων και 23 χιλιόμετρα από Ηγουμενίτσα. Η πρώτη επαφή με το χωριό του Γηρομερίου κυριολεκτικά συγκλονίζει καθώς παρουσιάζει πανέμορφα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ενισχύονται τόσο από την αμφιθεατρική θέση του στην πλαγιά του βουνού, όσο και από τα υπέροχα καλντερίμια και παραδοσιακά σοκάκια που είναι διάσπαρτα στο εσωτερικό του. Η θέα από το χωριό είναι πανέμορφη ενώ ταυτόχρονα κυριαρχεί ένα αίσθημα γαλήνης καθόλη την διάρκεια της παραμονής του επισκέπτη.

Γηρομέρι Θεσπρωτίας – Εναέριο Πανόραμα

 

Μέσα στο χωριό θα συναντήσετε παραδοσιακά παλιά  πέτρινα αρχοντικά με τοξωτές πύλες, κοινό χαρακτηριστικό πολλών οικισμών της Θεσπρωτίας. Στην πρώτη πλατεία που συναντάτε περπατώντας στα σοκάκια του χωριού, βρίσκεται το άλλοτε εν λειτουργία παλιό δημοτικό σχολείο Γηρομερίου και ο ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στην επάνω πλατεία του χωριού, στο παραδοσιακό καφενέ είναι πιθανό να συναντήσετε φιλόξενους ντόπιους κατοίκους, πάντα πρόθυμοι να σας υποδεχτούν εγκάρδια! Στον ίδιο χώρο υπάρχει και κτίσμα της κοινότητας Γηρομερίου που λειτουργούσε και ως ξενώνας. Πίσω  από αυτόν συντηρείται σε καλή  κατάσταση παραδοσιακός μύλος.

Γηρομέρι Θεσπρωτίας – Πανόραμα 3d δύο εικόνες

 

Στο Γηρομέρι κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα του Πάσχα, τελείται έθιμο που έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με αυτό, κάτοικοι του χωριού μεταβαίνουν μαζί με μουσικούς στο νεκροταφείο του ναού της Αγίας Παρασκευής όπου τραγουδούν όλοι μαζί μοιρολόγια στην μνήμη των νεκρών που ήταν άλλοτε εν ζωή. Στην συνέχεια ακολουθούν παραδοσιακά χαρμόσυνα τραγούδια και γλέντι με την συνοδεία κλαρίνου και την παρουσία παιδιών, συμβολίζοντας με αυτό το τρόπο την συνέχιση της ζωής και το πέρασμα των εθίμων από γενιά σε γενιά.

Δείτε εδώ ένα βίντεο από το έθιμο…

Αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε το Γηρομέρι Θεσπρωτίας καθώς αποτελεί μοναδικό πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό και μπορείτε ταυτόχρονα να το συνδυάσετε και με επίσκεψη στη ξακουστή Μονή Γηρομερίου που βρίσκεται περίπου 1-2 χιλιόμετρα πιο κάτω από το χωριό!

Γηρομέρι Θεσπρωτίας – Εικόνες

Address & Contact

GPS

39.6399506626, 20.3241276741