Το Δυμόκαστρο (δίδυμο κάστρο) ή Αρχαία Ελίνα, βρίσκεται 8χλμ. Νοτιοδυτικά της Πέρδικας, ακριβώς πάνω από την παραλία Καραβοστάσι.

Πρόκειται για ένα οχυρωμένο παράλιο οικισμό έκτασης 220 στρεμμάτων που γνώρισε τεράστια ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο. Όταν αναφερόμαστε στην ακρόπολη αυτή, ουσιαστικά μιλάμε για την αρχαία πόλη Ελίνα.

Αξίζει να δει κανείς όσα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής μέσω των ανασκαφών, αν και είναι σχετικά δύσβατος ο δρόμος. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί παράλληλα πρόκληση για τον επισκέπτη η μοναδική και μαγευτική από τον αρχαιολογικό χώρο θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος.

Πανόραμα Δυμόκαστρο – Το Ιερό – Θέα Καραβοστάσι

Το ορθογώνιο κτίριο διαστάσεων 11×8 μέτρα, βρίσκεται στο δυτικό άκρο της “ακρόπολης” Β. Η τριμερής διαίρεση του κυρίως χώρου, οι δύο μικρές ορθογώνιες κόγχες και ο πεσσός αποτελούν ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, που ενισχύουν την ταύτιση του κτιρίου με ιερό.

 

Η ανασκαφή του πλούσιου στρώματος καταστροφής απέδωσε μεγάλη ποσότητα από ειδώλια και μήτρες, τμήματα από ομοιώματα ναΐσκων, λίθινα ανάγλυφα, ακέραια αγγεία, πολύτιμα μεταλλικά αντικείμενα κ.α.

Στα ανατολικά του υπάρχει βωμός και ένα ορθογώνιο οικοδόμημα εξολοκλήρου λαξευμένο στο βράχο, του οποίου η χρήση παραμένει αδιευκρίνιστη.

 

Πανόραμα Δυμόκαστρο – Υδραγωγείο

Κτιριακό συγκρότημα, αποτελούμενο από ιδιωτικές  οικίες σε πυκνή διάταξη, με έκταση που ξεπερνά τα 1000 τ.μ. Κατασκευάστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με πανοραμική θέα, κοντά στην εμπορική αγορά του οικισμού και κατοικήθηκε αδιάλειπτα μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ.

 

Τα πολυάριθμα δωμάτια, εξ ολοκλήρου λαξευμένα στο βράχο, διατάσσονται σε επάλληλα επίπεδα, που επικοινωνούν με λίθινες κλίμακες.

Στο εσωτερικό του συγκροτήματος κατασκευάστηκε δεξαμενή συγκέντρωσης νερού, αλλά και υδρομάστευση, που διαμορφώνεται περιμετρικά της για τη συλλογή των όμβριων υδάτων, αποτελούν επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στους νεότερους χρόνους, κατά τους οποίους η δεξαμενή συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους καλλιεργητές της περιοχής.

 

Πανόραμα Δυμόκαστρο – Το συγκρότημα του Ιερού

Το συγκρότημα του ιερού της “ακρόπολης” Α αποτελείται από δύο δίδυμα ορθογώνια κτίρια παράλληλα μεταξύ τους και χωρίζονται από στενό διάδρομο.

 

Υπακούουν στην αρχιτεκτονική των μικρών δίχωρων ναών με πρόναο και σηκό, ενώ εντυπωσιάζει η επιμελημένη κατασκευή τους σύμφωνα με το πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας. Από το εσωτερικό τους προέρχονται θραύσματα από αετωματικά   γλυπτά και πήλινα αντικείμενα σχετιζόμενα με λατρευτικές δραστηριότητες.

Μία ορθογώνια κτιστή κατασκευή στον υπαίθριο χώρο στα ανατολικά, μπορεί να ταυτιστεί με το βωμό. Το κτιριακό συγκρότημα ορίζεται από υποτυπώδη περίβολο, ενώ γειτνιάζει με επίμηκες ορθογώνιο οικοδόμημα, πιθανότατα, στοά.

 Δυμόκαστρο – Εικόνες

[justified_image_grid ids=”1572,1573,1574,1575,1576,1577,1578,1579,1580,1581,1582,1583″]

Address & Contact

Our Address

ΔΥΜΟΚΑΣΤΡΟ, ΠΕΡΔΙΚΑ

GPS

39.3310610041, 20.2935826778