Μέσα στην πόλη της Παραμυθιάς αξίζει να επισκεφτεί κανείς το κάστρο Αγίου Δονάτου, στο οποίο δόθηκε η ονομασία αυτή από τον πολιούχο της περιοχής.

Σύμφωνα με τις έρευνες οι τοίχοι του κατασκευάστηκαν σε 3 διαφορετικές περιόδους (την Ελληνιστική, τη Βυζαντινή και την επί Τουρκοκρατίας). Να τονίσουμε, βέβαια, ότι στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκε η ρωμαϊκή αποικία Φωτίκη, που ιδρύθηκε το 167π.Χ. και υπήρξε η αιτία που δημιουργήθηκαν κι άλλες ρωμαϊκές αποικίες στη Ήπειρο γενικότερα. Η κεντρική είσοδος του κάστρου είναι ουσιαστικά κατεστραμμένη, ενώ στο εσωτερικό του θα αντικρύσει κανείς ερείπια κτιρίων από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στις μέρες μας έχει σωθεί μόνο ένα μέρος από το δυτικό τείχος και τον δυτικό Πύργο στην κορυφή πάνω από την πόλη, ενώ ένα από τα πυργόσπιτα που διατηρείται έως και σήμερα (η Κούλια) βρίσκεται κάτω από το κάστρο.

Αποτελεί, λοιπόν, πρόκληση η επίσκεψη του, αφού πέρα από το ότι θα δει κανείς ένα από τα πιο αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα του νομού της Θεσπρωτίας, ταυτόχρονα στην τοποθεσία αυτή θα μαγευτεί με την υπέροχη θέα του κάμπου και των βουνών που δένουν αρμονικά μέσα στη φύση.

Κάστρο Αγίου Δονάτου – Άποψη Χώρου

 

Κάστρο Αγίου Δονάτου – Εσωτερικός Χώρος

 

Κάστρο Αγίου Δονάτου – Εσωτερικός Χώρος 2

 

Κάστρο Αγίου Δονάτου – Εικόνες

 

 

Address & Contact

Our Address

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

GPS

39.4728747554, 20.5196499825