Το Κάστρο Ελευθεροχωρίου βρίσκεται στο αριστερό χέρι αμέσως μετά τις σήραγγες Παραμυθιάς, στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

Στέκεται περήφανα πάνω σε λόφο από τον 19ο αιώνα, κατασκευασμένο από τον Αλή Πασσά. Η θέση του ήταν σημαντική καθώς έλεγχε την περιοχή που αποτελούσε πέρασμα για την έξοδο προς το Ιόνιο πέλαγος. Η διάβαση του Ελευθεροχωριού είναι από τα πανάρχαια χρόνια η μοναδική πρόσβαση από τη μεγάλη πεδιάδα του Κωκυτού (Φωτική, Αι Δονάτος) προς τα μεσόγεια.

Το κάστρο μήκους 41μ. Και πλάτους 29μ. Διέθετε δυο εξωτερικούς πύργους τετράγωνους, δεξιά και αριστερά της βόρειας εισόδου, δυο σειρές πολεμίστρες, θολωτά καταφύγια και δωμάτια για τη φρουρά. Διατηρούταν έως το 1912, οπότε εγκαταλείφθηκε και ο χρόνος το μετέτρεψε σε ερείπια και χαλάσματα.

Η άνοδος στο κάστρο κρίνεται δύσκολη και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και ορειβατικά υποδήματα καθώς δεν υπάρχει ορατό μονοπάτι. Η προσπάθεια όμως και η ίδια η άφιξη στο κάστρο θα σας ανταμείψει με μια υπέροχη θέα προς την πεδιάδα της Παραμυθιάς αλλά και προς έναν παλαιοχριστιανικό οικισμό που σώζεται στους πρόποδες του λόφου!

Κάστρο Ελευθεροχωρίου – Εσωτερικός Χώρος

Κάστρο Ελευθεροχωρίου – Επάλξεις

Κάστρο Ελευθεροχωρίου – Εικόνες

Address & Contact

Our Address

ΚΑΣΤΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

GPS

39.499110891, 20.5344879627