Το κάστρο Κιάφα βρίσκεται στο ομώνυμο ύψωμα στην περιοχή του Σουλίου. Αποτελεί ένα δωρικής αρχιτεκτονικής φρούριο με οχυρωματικά στοιχεία που θυμίζει κάστρο του 17 αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση στην θέση του προϋπήρχε ένα ενετικό κάστρο, απόκρημνο όπως και τα βουνά τριγύρω του και υπήρξε προπύργιο της αντίστασης των Σουλιωτών εναντίων των σουλτανικών στρατευμάτων (1820-1822). Ο ίδιος ο Αλή Πασσάς το κατασκεύασε παλιότερα και μετά το ξεριζωμό των Σουλιωτών από τα βουνά τους το 1803. Βασικός σκοπός του ήταν η φύλαξη της ανατολικής εισόδου του Σουλίου, ώστε να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε απόπειρα επιστροφής των Σουλιωτών στα πάτρια εδάφη.

Κάστρο Κιάφα – Βόρεια Πύλη

 

Το κάστρο είχε πρόσβαση μόνο από τα Ανατολικά, διέθετε πολυγωνικούς προμαχώνες, δύο πύλες εισόδου, θυρίδες ελαφρών όπλων, το σεράι του Αλή, αθέατους διάδρομους επικοινωνίας, αποθήκες, δύο στέρνες νερού, ενδιάμεσους προμαχώνες. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912 εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Κάστρο Κιάφα – Κέντρο

 

Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους επισκέψιμους χώρους του Σουλίου καθώς εκτός από πολλά ευρήματα παρέχει και απεριόριστη θέα που κόβει την ανάσα. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στην τριγύρω περιοχή αλλά και στους πρόποδες του κάστρου θα βρείτε πολλά χαλάσματα μεταβυζαντινών οικισμών.

Κάστρο Κιάφα – Νότια πύλη

 

Κάστρο Κιάφα – Εικόνες

Address & Contact

Our Address

ΚΑΣΤΡΟ ΚΙΑΦΑΣ, ΣΟΥΛΙ

GPS

39.3369528467, 20.6512606144