Ο παραδοσιακός αναπαλαιωμένος νερόμυλος Ριζού ή νερόμυλος στην Τζούμα συναντάται στο δεξί χέρι, 10 χιλιόμετρα ανατολικά από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, αμέσως μετά το χωριό Δάφνη ( Τζούμα ) στην κατεύθυνση προς Κοκκινολιθάρι!

Αποτελεί έναν από τους λίγους εν ενεργεία νερόμυλους της Θεσπρωτίας καθώς πολλοί ντόπιοι κάτοικοι τον χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ως ένα οικολογικό μέσο πλυσίματος κλινοσκεπασμάτων, ρούχων και χαλιών στην νεροτριβή που διατηρείτε στο εσωτερικό του! Δεν είναι όμως και ο μοναδικός λόγος που αξίζει να τον επισκεφτείτε καθώς είναι τοποθετημένος σε ειδυλλιακό τοπίο, περιτριγυρισμένος από αγέροχα πλατάνια, ακριβώς δίπλα από τον ποταμό! Λίγο πιο πάνω θα συναντήσετε το παραδοσιακό εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου δίπλα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για την ξεκούραση των επισκεπτών! Ο δρόμος συνεχίζει ανηφορικά και καταλήγει στο χωριό Ριζό περίπου 4 χιλιόμετρα πιο πάνω!

Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό Νερόμυλο Ριζού διότι εκτός από το γεγονός ότι σας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσετε την ηρεμία και γαλήνη που προσφέρει το πανέμορφο τοπίο, επιπλέον βρίσκεται κοντά και σε άλλα σημαντικά αξιοθέατα της Θεσπρωτίας όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στο Κοκκινολιθάρι και το “καλντερίμι” (μονοπάτι) του Λάγγαρη!

Νερόμυλος Ριζού – Νεροτριβή

Νερόμυλος Ριζού – Εξωτερικός χώρος 1

Νερόμυλος Ριζού – Εξωτερικός χώρος 2

Νερόμυλος Ριζού – Εικόνες

Address & Contact

Our Address

Νερόμυλος Ριζού

GPS

39.64045794734729, 20.402544102361617