Η Παραμυθιά Θεσπρωτίας αποτελεί τη μεγαλύτερη κωμόπολη του νομού Θεσπρωτίας, αφού οι μόνιμοι κάτοικοί της κυμένονται από 2300-2500 κατοίκους και φτάνουν τους 10.000 σε επίπεδο δήμου (δήμος Σουλίου) , ενώ θεωρείται ως η πιο πλούσια περιοχή της χώρας σε λίθινα εργαλεία. Μάλιστα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750μ. (στην τοποθεσία της αρχαίας Εύροιας) και ανάμεσα στους ποταμούς του Αχέροντα.

Πριν γίνει κέντρο του νομού η Ηγουμενίτσα αποτελούσε κέντρο η Παραμυθιά, αφού για αιώνες αποτελούσε κέντρο τόσο εμπορικών δραστηριοτήτων όσο και εκπαιδευτικών και πολιτιστικών. Ωστόσο και σήμερα συνεχίζει να έχει πλούσια αγορά και να πληροί τις προϋποθέσεις μιας μικρής πόλης. Είναι μοναδική, γιατί θεωρείται παραδοσιακός οικισμός και προσφέρει σε όποιον την επισκεφτεί πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Τέλος, έχει έκδηλα ήθη και έθιμα στη διάρκεια του χρόνου, όπως η αγορά που στήνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου(γνωστή ως Λάμποβος), οι γιορτές του Σουλίου και οι εκδηλώσεις προς τιμήν των 49 ηρώων που εκτελέσθηκαν στην κατοχή.

Παραμυθιά Θεσπρωτίας – Άγιος Δονάτος

Πανόραμα Παραμυθιά – Όψη Πλατείας

Πανόραμα Παραμυθιά – Λάμποβος 1

Πανόραμα Παραμυθιά – Λάμποβος 2

Παραμυθιά – Εικόνες

Παραμυθιά – Βίντεο

Address & Contact

Our Address

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

GPS

39.46322307592857, 20.513918097328087