Η Πλακωτή Θεσπρωτίας είναι ένα πανέμορφο ηπειρώτικο χωριό και συναντάται στο παλαιό δρόμο Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων. Περίπου 5 χιλιόμετρα μετά την Νεράιδα υπάρχει πινακίδα που οδηγεί αριστερά και κατηφορικά στο χωριό της Πλακωτής και των 5 Εκκλησιών (Ουζντίνα).

Ανήκει στο δήμο Σουλίου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 407 μέτρων. Από ψηλά το χωριό αντικρίζει τον υπέροχο ποταμό Καλαμά, που φυδοσέρνεται χαμηλότερα, ενώ το ίδια είναι τοποθετημένο σε απότομη πλαγιά, σαν μετέωρο, χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής που είναι γνωστή για την άγρια ομορφιά της.

Πλακωτή Θεσπρωτίας – Εναέριο Πανόραμα

 

Η είσοδος στα περισσότερα σημεία του χωριού μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο. Στην κεντρική είσοδο του χωριού θα βρείτε πάρκινγκ και από εκεί και πέρα ξεκινά η εξερεύνηση. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι δεκάδες αυλοηδείς μικρές πλατείες που είναι διάσπαρτες ανάμεσα στις κατοικίες και ενώνονται μεταξύ τους από όμορφα σοκάκια.

Πλακωτή Θεσπρωτίας – Επίγειο Πανόραμα (3 εικόνες 3d)

 

Το  πρώτο σοκάκι που συναντήσαμε δεξιά, οδηγεί σε απότομη ανηφόρα και καταλήγει στον πανέμορφο ναό του Αγίου Γεωργίου. Από εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την θέα από ψηλά αλλά και να ξαποστάσουμε σε ένα ήσυχο, γαλήνιο περιβάλλον. Ο Άι Γιώργης έλαμπε κυριολεκτικά από τις ακτίνες του ήλιου καθώς ήταν άριστα συντηρημένος.

Κατεβαίνοντας στην συνέχεια χαμηλότερα στο χωριό, συναντάμε πολλά παραδοσιακά κτίσματα και δεξιά από το δημοτικό του χωριού υπάρχει πλάτωμα με παιδική χαρά και απεριόριστη θέα προς τις 5 Εκκλησιές.  Από το  σημείο αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά και ο γνωστότατος αρχαιολογικός χώρος της Ουζντίνας.

Πλακωτή Θεσπρωτίας – Εικόνες 1

Η διαδρομή τελειώνει στην υπέροχη εκκλησία της Παναγιάς. Ο ευρύχωρος προαύλιος χώρος της με ανεμπόδιστη πανοραμική θέα προς τον κάμπο του Καλαμά την κάνει μοναδική. Πίσω από την εκκλησία στέκει ηρώο, μνημείο των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και μάρτυρας των δεινών που πέρασε ο τόπος τούτος.

Η Πλακωτή είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Θεσπρωτίας και αξίζει να το επισκεφτείτε καθώς είναι περιτριγυρισμένο από πολλά αξιοθέατα της περιοχής, όπως είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ουζντίνας, η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το χωριό  5 Εκκλησιές, τα Σπυροπηγάδια και άλλα πολλά.

Πλακωτή Θεσπρωτίας – Εικόνες 2

Address & Contact

GPS

39.58200949793206, 20.474403656736285