Ο Πύργος Κούλια της Παραμυθιάς, γνωστός και ως Κούλια των Μπονολάτων, χρονολογείται στο 2ο μισό του 18ου – αρχές 19ου αιώνα. Συνδέεται μορφολογικά και αρχιτεκτονικά με οχυρές κατοικίες που συναντάμε στην Ήπειρο και στην Αλβανία, κατά την διάρκεια τις Τουρκοκρατίας.

Χτισμένος σε περίοπτο σημείο, εξασφάλιζε την δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να ελέγχει ολόκληρο τον κάμπο της Παραμυθιάς και τη γύρω περιοχή. Πρόκειται για πενταόροφη κατοικία και το ύψος της φτάνει τα 26 μέτρα. Στεγάζεται με θόλο, που καλύπτεται με τετράρριχτη στέγη. Θολωτό είναι και το ισόγειο του κτιρίου ενώ η επικοινωνία των ορόφων γίνεται με ξύλινες κλίμακες. Στο εσωτερικό του 2ου και 3ου ορόφου υπάρχουν εστίες (τζάκια) με οξυκόρυφες απολήξεις.

Πύργος Κούλια – Εξωτερικός Χώρος

 

Τα ανοίγματα περιορίζονται στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο σε τυφεκιοθυρίδες, ενώ στους τρεις ανώτερους ορόφους υπάρχουν παράθυρα. Στον 4ο όροφο και στις τέσσερις πλευρές του υπάρχουν καταχύστρες, που ενισχύουν τον αμυντικό χαρακτήρα του μνημείου. Δύο καπνοδόχοι εξέχουν από τη στέγη. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του 2ου ορόφου και η πρόσβαση στο εσωτερικό γινόταν με ξύλινη ανασυρόμενη σκάλα. Μία δεύτερη είσοδος στο ισόγειο οδηγεί στον αύλειο χώρο του πύργου.

Πύργος Κούλια – Εικόνες

Address & Contact

Our Address

ΠΥΡΓΟΣ ΚΟΥΛΙΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

GPS

39.47108729525116, 20.514410616786904