Οι Φιλιάτες Θεσπρωτίας βρίσκονται ΒΔ του νομού Θεσπρωτίας και οι μόνιμοι κάτοικοι  ξεπερνούν τους 2.500(ενώ ως Δήμος Φιλιατών σε συνένωση με τα γύρω χωριά φτάνει σχεδόν τους 8000).

Έχει χτιστεί πάνω σε λόφους και ταυτόχρονα σε πεδινές εκτάσεις. Αναμφισβήτητα, το δάσος που τους περιβάλλει ηρεμεί τον επισκέπτη της, ενώ στην περιοχή μπορεί να βρει κανείς φαγάδικα όπου σερβίρουν ντόπιο κρέας, αλλά και καφενεία, μπαρ και άλλα. Είναι η μοναδική περιοχή της Θεσπρωτίας που συγκεντρώνει Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Ωδείο, Μαθητική εστία κ.τ.λ.

Οι Φιλιάτες προσφέρουν στους επίδοξους επισκέπτες, πανέμορφες πλατείες σε πολλά σημεία του χωριού, φροντισμένες και συντηρημένες με μεράκι, περιτριγυρισμένες από καφετέριες και ταβέρνες. Σε αρκετές από αυτές δεσπόζουν μνημεία όπως αυτό που είναι αφιερωμένο στους ήρωες πεσόντες του Κουγκίου και του Ζαλόγγου, ενώ σε άλλες θα βρείτε συντριβάνια με ανθοστόλιστα παρτέρια. Στα γραφικά στενά του χωριού διατηρούνται ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά  στοιχεία, όπως είναι οι υπέροχες μεταβυζαντινές πύλες στολισμένες με πολύχρωμα λουλούδια. Θα τις βρείτε στο κομμάτι του χωριού που ονομάζεται από τους ντόπιους κατοίκους και “βλαχομαχαλάς”.

Φιλιάτες Θεσπρωτίας – Έξι εικόνες σε 3D

 

Στη γύρω περιοχή των Φιλιατών, η οποία χαρακτηρίζεται από πλούσια γεωγραφική ποικιλομορφία, υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί οικισμοί με πανέμορφα σοκάκια. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο Φοινίκι, το Γηρομέρι, το Πλαίσιο, τη Φανερωμένη και τη Παλιά Σαγιάδα. Κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη αν επισκεφθείτε την περιοχή να πάτε και σε ένα από αυτά και ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που διοργανώνονται διάφορα πανηγύρια και εκδηλώσεις. Επιπλέον η περιοχή είναι κατάλληλη για ορειβασία καθώς υπάρχουν παντού επιβλητικά όροι που προσφέρουν μοναδική θέα και η πρόσβαση σε αυτά είναι σχετικά εύκολη.

Ιερός Ναός Αγία Τριάδας Φιλιατών

Ο ιερός ναός Αγίας Τριάδας αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς ναούς των Φιλιατών. Είναι χτισμένος σε περίοπτη θέση και περιβάλλεται από πανύψηλα υπεραιωνόβια κυπαρίσσια. Ένα χαρακτηριστικό που τον καθιστά ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι σε αγιογραφία πάνω από την κύρια πύλη του, απεικονίζεται η μορφή του Θεού με ανθρώπινη υπόσταση. Στον αύλειο χώρο  του ναού υπάρχει κοιμητήριο με αναγραμμένη τη φράση “Άγνωστος Στρατιώτης” σε πολλά σημεία, κάτι που δείχνει το πολύπαθο παρελθόν της περιοχής από τους πολέμους και τις κακουχίες.

Filiates21

Φιλιάτες Θεσπρωτίας – Εικόνες

 

Address & Contact

Our Address

ΦΙΛΙΑΤΕΣ, θΕΣΠΡΩΤΙΑ

GPS

39.6003290832363, 20.307744942400745

Soc. Networks