Το Πλαίσιο Θεσπρωτίας είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Φιλιατών. Βρίσκεται σε ορεινή τοποθεσία σε υψόμετρο 400μ. περιτριγυρισμένο από επιβλητικά όρη, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο γραφικά χωριά του δήμου Φιλιατών.

Γνωστό παλαιότερα με το όνομα Πλεσιβίτσα ( πλέον Πλαίσιο) είναι παλιό κεφαλοχώρι της περιοχής, και συντηρούσε εργαστήρια βυρσοδεψίας, τσαρουχάδικα, ραφτάδικα ενώ παρουσίαζε ζωηρή εμπορική κίνηση. Στο χωριό συνεχίζεται και σήμερα η παραδοσιακή κατασκευή ταπήτων και χαλιών με γίδινο μαλλί από την Ηπειρωτική Ταπητουργία και κύριο επάγγελμα των περισσότερων κατοίκων είναι η κτηνοτροφία.

Πλαίσιο Θεσπρωτίας – Εναέριο 3d Πανόραμα

 

Έχει πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού την πανέμορφη γραφική πλατεία του χωριού κοσμούν ηρώα και αγάλματα όπως είναι αυτό της κυρά Βασιλικής, κόρης του  Κίτσου Κονταξή, που γεννήθηκε εδώ το 1792 και έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και της ελληνικής επανάστασης. Επίσης θα βρείτε τα αγάλματα του  Αριστοτέλη Πέτεινου ως σύγχρονου ευεργέτη προς την Πλεσίβιτσα, καθώς άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, κληροδότημα στη γενέτειρά του Πλεσίβιτσα, με σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Αλεξάνδρας, μετά το θάνατό του.

Πλαίσιο Θεσπρωτίας – Δύο 3d φωτογραφίες

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλατείας του χωριού αποτελεί ο σταυρός που είναι στημένος ακριβώς στη μέση της με την επιγραφή: ” Εις τον χώρον της Πλεσιβίτσας όπου εστήθη ο Σταυρός, εκύρηξε ο ιεραπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1775 – 1777” γεγονός που μαρτυρά το πέρασμα του Κοσμά του Αιτωλού από την Πλεσιβίτσα την περίοδο εκείνη.

Πλαίσιο Θεσπρωτίας – Εικόνες (Πλατεία – Προφήτης Ηλίας)

Στο δυτικό τμήμα της πλατείας σκαλοπάτια οδηγούν στην επιβλητική εκκλησία του Προφήτη Ηλία που είναι το πρώτο κτίσμα που διακρίνεται χαρακτηριστικά με το που θα αντικρίσει ο επισκέπτης τον παραδοσιακό οικισμό του Πλαισίου. Στις 18 και 19 Ιουλίου και προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στο παραδοσιακό χωριό Πλαίσιο Φιλιατών, οι κάτοικοι βράζουν στάρι σε μεγάλα καζάνια όλη την νύχτα και σύμφωνα με τα έθιμα του χωριού. Οι γυναίκες φτιάχνουν πίτες και γλυκά ενώ το κρασί ρέει άφθονο και πιάνουν το τραγούδι με το στόμα. Ακολουθεί στις 19 Ιουλίου Εσπερινός και Αρτοκλασία και το μοίρασμα του σταριού στους καλεσμένους. Υπάρχουν παραδοσιακές δίπλες και ακολουθεί γλέντι με μουσική.

Πλαίσιο Θεσπρωτίας – Εικόνες (Σοκάκια- Προφήτης Ηλίας- Αεροφωτογραφίες)

Πέρα από την κεντρική πλατεία, το Πλαίσιο προσφέρει πανέμορφα λιθόστρωτα σοκάκια, όπου συναντούνται αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως οικοδομήματα  με παραδοσιακές αψιδωτές πόρτες και παράθυρα, κοινό χαρακτηριστικό πολλών χωριών της Θεσπρωτίας. Σε πολλά σημεία μάλιστα δεσπόζουν παλιές βρύσες που αναβλύζουν με καθαρό, δροσερό νερό αλλά πυκνά συχνά και εκκλησάκια όμορφα, συντηρημένα με μεράκι από τους ντόπιους.

Το Πλαίσιο αποτελεί μοναδικό διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε  να επισκεφτείτε.

Address & Contact

GPS

39.645956832, 20.2796566486