Το Σούλι Θεσπρωτιάς αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ηπείρου. Ιστορική, γιατί οι Σουλιώτες τόσο με τις πολεμικές τους ικανότητες όσο και με την ευφυΐα που είχαν, κατάφεραν να ξεχωρίσουν στους αγώνες που έγιναν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Σήμερα, με τις προτομές των ηρώων που έχουν στηθεί στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού είναι σαν να ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ένδοξο παρελθόν μας. Από την άλλη, αξίζει να υπογραμμίσουμε και την αξιομνημόνευτη θυσία των γυναικών, που αγκαλιά με τα παιδιά τους προτίμησαν να πέσουν στο γκρεμό του Ζαλόγγου, προκειμένου να μην υποταχθούν στους Τούρκους. Η γεωγραφική του θέση άλλωστε δεν ήταν τυχαία, αφού βρίσκεται σε μια μικρή πεδιάδα, στην κορυφή ενός όρους ιδιαίτερα απότομου, με λίγα λόγια σε ένα τεράστιο φυσικό φρούριο. Ωστόσο, αποτελείται από μια ομοσπονδία χωριών και παρ’ όλο που μέχρι την ελληνική επανάσταση οι κάτοικοι του έφταναν τους 15.000, σήμερα, έχοντας διασκορπιστεί σε όλη την Ελλάδα, φτάνουν σχεδόν τους 1.000.

 

Αξίζει, λοιπόν, να το επισκεφτεί κανείς, γιατί θα έρθει αντιμέτωπος με το ιστορικό του παρελθόν, θα αντικρίσει ένα παραδοσιακό οικισμό(διατηρητέο), θα μαγευτεί από την άγρια φύση που το περιβάλλει, ενώ εντύπωση κάνουν στον επισκέπτη τα δεκάδες πηγάδια που βρίσκονται πίσω από τις προτομές των ηρώων και το ότι στο καφενείο του χωριού τα κλαρίνα δεν σταματάνε.

Σούλι Θεσπρωτίας – Πηγάδια Σουλίου

Τα αρχαία πηγάδια βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής του Σουλίου. Υπήρξαν σημαντικά για τους εκεί οικισμούς καθώς ήταν το μοναδικό μέσο άδρευσής τους αφού η περιοχή θεωρείται άνυδρη. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν πριν το 1772 και κάθε σπίτι είχε δικό του.

 

Οι Σουλιώτες προσπάθησαν να τα κρατήσουν με κάθε θυσία κατά την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων και είναι αυτά που τους κράτησαν ζωντανούς. Κατά τη διάρκεια εχθροπραξειών το 1792 τα πηγάδια αχρηστεύτηκαν από τους ίδιους τους Σουλιώτες, οι οποίοι έριχναν στις στέρνες ασβέστη και βρωμιές, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εχθρούς.

Σούλι – Εικόνες

Address & Contact

Our Address

ΣΟΥΛΙ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

GPS

39.36022148909258, 20.640884600873278